Добрич - част от проект Дунавски винарски дестинации“
Добрич - част от проект Дунавски винарски дестинации“ / netinfo

Добричка област ще бъде включена в проект "Дунавски винарски дестинации", съобщават от сдружение "Евроинтегра" – България. Проектът се реализира по програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния-България.

Основната му цел е промотиране на трансграничния регион чрез създаване и развитие на българо-румънски продукт за винен туризъм. Проектът предвижда провеждане на 10 сомелиерски семинара-5 в България и 5 в Румъния за 300 професионалисти в областта на ресторантьорството и хотелиерството. Планувано е създаване на мултимедийна винена карта, в която ще бъдат включени маршрути за посещение на винарните и забележителностите на регионите. В рамките на проекта ще бъде изготвен триезичен мултимедиен туристически пътеводител за традиционни и потенциални любители на винения туризъм. Ще се оргавнизират и два бизнес тура в двете държави за обмяна на опит, добри практики и промотиране на новите възможности. Предвижда се и провеждане на Българо-румънски винен фестивал, който ще отвори румънския пазар за българските вина.

Дейностите на проекта обхващат териториите на областите Русе, Велико Търново, Силистра, Плевен и Добрич в България и Олт, Телеорман, Гюргево, Калараш и Костанца в Румъния. Десетте региона са избрани заради общата си културо-историческа съдба и общо природно богатство, в това число традиции във винопроизводството, датиращо от древни времена.