До края на юни можем да сменим личния си лекар
До края на юни можем да сменим личния си лекар / netinfo

До края на юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар. Смяната може да се извърши два пъти годишно – през месеците юни и декември, като пациентът има право да избере личен лекар на територията на цялата страна. За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар. Това, както и включването на новоизбраните в листата на общопрактикуващия лекар, се извършва по служебен път в РЗОК.

Хората, които искат да направят такава смяна трябва да купят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар. Цената й е 10 стотинки.  В Добрич формуляр за смяна на личен лекар може да се закупи от офиса на фирма “Ким 2000”, който се намира на ул. “Ален мак”30 А.

При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако здравноосигуреното лице все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на общопрактикуващ лекар.
Информация за лекарите, които имат договор с НЗОК се дава в РЗОК, където има списъци с имената, адресите, телефоните и специалностите.