До края на октомври се подават декларациите за данъци за третото тримесечие
До края на октомври се подават декларациите за данъци за третото тримесечие / netinfo

До края на октомври физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат декларация за данъци, дължими за третото тримесечие на 2013 г. Това са физически лица, които през юли, август и септември са придобили доходи, например в качеството си на наемодатели на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и други самоосигуряващи се лица. Декларацията се подава три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци.

Документът се подава също и от всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи, извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък.

Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително и общините.

Повече информация за попълване  на декларациите, плащане на данъците и новите срокове, може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.

 

Фирми с временни финансови затруднения или със запорирани банкови сметки може да поискат разрешение за плащане на дълговете си на части, припомнят още от НАП.