Дните на класиката започват в Балчик
Дните на класиката започват в Балчик / balchikclassicdays.com

Дните на класиката започват в Балчик. Събитието продължава една седмица - до 3 август. Водеща на концертите край яхтеното пристанище ще бъде арфистката Деница Димитрова, която през последните години работи в Бейрут. Всички прояви са от 19.30 часа.

Тазгодишното издание на фестивала стартира с Моцартова вечер с участието на Симфоничния оркестър на Румънското национално радио, с диригент маестро Тибериу Соаре и солисти Габриел Кройтору /цигулка/ и Михаил Хориа /пиано/.

Втората вечер е на „Сапаев квартет" от България с изпълнения на Шуберт и Менделсон. Родното участие продължава в понеделник, 29 юли с клавирен рецитал на проф. Йовчо Крушев.

Вечерта във вторник на сцената край морето ще се качат „Медитериан квинтет", а в сряда - атрактивните унгарци от „Хармония гардън", които ще миксират джаз и фолклор.

Едно от специалните участия тази година е китарното дуо СARisMA - единствената инструментална формация на фондацията на великия Андреа Бочели. Тя включва блестящите китаристи Карло Кориери и Магдалена Калчева, които ще бъдат за пръв път в Белия град - на 1 август.

„Спирит Ансамбъл" ще гостува в последната вечер - 3 август. В „Лятна гала вечер" те ще изпълнят произведения от Лехар, Калман, Щраус и др., с участието на Манди Уатшам Дънстал - сопран, Алистер Барон - баритон, Валентина Корчакова - сопран и Пеньо Пирозов - тенор.