Днес се провеждат вторите държавни зрелостни изпити
Днес се провеждат вторите държавни зрелостни изпити / Дарик Добрич

Днес в цялата страна се провежда втората задължителна матура за 12-и клас и националното външно оценяване по математика в 7-ми клас.

Вариант 1 от два изпитни варианта беше изтеглен от журналист на БТА в Министерството на образованието, младежта и науката за вторите държавни зрелостни изпити по 13 предмета по избор на зрелостниците, които започват от 8.00 ч. и продължават четири астрономически часа.

В 9.00 ч. ще се състои теглене на изпитния вариант за националното външно оценяване в края на 7-ми клас, който започва в 10.00 ч. Изпитните варианти ще се оповестят на сайта на МОМН след 15.00 ч.

За първи път през тази година матурите и изпитите в 7-ми клас се организират заедно, за да се пести учебно време. На вторите задължителни държавни зрелостни изпити по 13 предмета по избор на учениците днес се очаква да се явят около 67 000 кандидати, както и около 59 000 седмокласници от страната. Най-много зрелостници са заявили, че ще се явят на матурата по География и икономика, по Английски език, Философия и по Биология.

1 345 дванадесетокласници от Добричка област писаха по тема от "Под игото" на първия държавен зрелостен изпит - по български език и литература, на 21 май. 28 от допуснатите до матурата зрелостници не се явиха.
1 550 седмокласници от региона се явяват на външното оценяване тази година.