Днес почитаме Свети апостол Тома
Днес почитаме Свети апостол Тома / Sofia Photo Agency, архив

Християнската църква почита на 6 октомври Свети апостол Тома, един от най-преданите последователи на Исус Христос.

Наричали го Близнака (на арамейски Тома означавало близнак), тъй като той много приличал на Спасителя. Когато след смъртта си Исус възкръснал, Тома не повярвал и поискал сам да види белезите му от гвоздеите и да постави пръста си в раните му, за да се увери във Възкресението. Христос се появил и накарал Тома да го докосне и така изразът „Тома Неверни” станал нарицателен за недоверчив човек.Неверието, което проявил апостол Тома, се превърнало в олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада човек.

Спасителят избрал Тома да стане апостол. След слизането на Светия Дух в деня Петдесетница апостолите хвърлили жребий, за да видят кой къде ще отиде да проповядва Божието слово. На апостол Тома се паднало да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Там той извършвал чудеса, изцелявал недъзи и така много хора се обръщали към Христовата вяра. Св. Тома покръстил и царицата и сестра й, заради което разгневеният цар го затворил в тъмница, подложил го на страшни мъчения, но светецът винаги оставал невредим.

Накрая войниците го убили пред погледа на множество негови ученици и така св. Тома завършил живота си. Скоро дори и жестокият цар приел християнството. Апостол Тома бил изкусен строител, затова в иконите е изобразяван с дюлгерски метър в ръка, а 6 октомври е патронен празник на архитекти, зидари и строители. (източник novinar.bg)

Имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава.