ДКЦ II е на ръба на оцеляването след потопа
ДКЦ II е на ръба на оцеляването след потопа / Дарик Добрич

Катастрофа –  с тази дума кратко и категорично определи състоянието на ДКЦ II в Добрич управителят на медицинското заведение д-р Валери Веселинов. Приземният етаж на сградата е изцяло под вода, като нивото й в деня на бедствието е достигало над 3 метра, а в момента е около метър и половина. Изцяло са наводнени парокотелното, пералното и автоклавното помещение, трансформаторът с главното табло за електрическото захранване, тангентор, водолечебна зала, складът на БЧК. Водната стихия е минала директно през сградата на Центъра, разказват работещи там.

ДКЦ II е на ръба на оцеляването след потопа
netinfo

„Загубите ни са със сигурност за над 1 млн. и 500 хил.лв, тепърва ще оценяваме щетите. Каквото успяхме да спасим от медицинската техника пренесохме на по-високите етажи.Най-важното сега е да възстановим ел.захранване, ще е нужно обаче да се смени цялата ел.инсталация в сградата, след това започваме с разчистването” – коментира пред Дарик д-р Веселинов. Той не се ангажира със срок, в който здравното заведение отново ще отвори врати и ще приема пациенти.

ДКЦ II е на ръба на оцеляването след потопа
netinfo

Днес с техника на пожарната ще започне изпомпването на водата от приземния етаж на лечебницата. Междувременно от общината призоваха добричлии да се включат като доброволци в отводняването на ДКЦ II и разчистване на сградата. В предиобедните часове днес на призива откликнаха само няколко души, които с подръчни средства премахваха калта и тинята пред здравното заведение.

През август 2009 г. ДКЦ II отново бе наводнено след придошла вода от проливни дъждове. Този път обаче трагедията е пълна, щетите - огромни и не се ли подпомогне финансово здравното заведение, шансът да оцелее е минимален, коментираха негови служители.

ДКЦ II е на ръба на оцеляването след потопа
netinfo