ДКЦ 2 с нова апаратура за очни прегледи
ДКЦ 2 с нова апаратура за очни прегледи / Дарик Добрич - архив

С нова японска апаратура на водещ световен производител е оборудван очния кабинет в ДКЦ – 2 в Добрич, съобщи за Дарик управителят на здравното заведение д-р Валери Веселинов. Медицинската техника включва авторефлектометър, тонометър със спахиметър и биомикроскоп на обща стойност 50 хил.лева. Инвестицията е направена изцяло със собствени средства, въпреки финансовите задължения, които тежат на центъра от години, уточни д-р Веселинов.

ДКЦ – 2 изплаща инвестиционен кредит за купен през 2006 г. от тогавашното ръководство ядрено – магнитен резонанс втора употреба,  на стойност 789 048 лева, спрян от употреба още през 2009 г., заради поредица от аварии. Здравното заведение продължава да отделя по 125 000 лева годишно за обслужване на кредита, а пълното му изплащане се очаква едва през 2015 г., разказа управителят. Той подчерта, че въпреки трудностите, стремежът на центъра е не само да оцелява, но и да предлага качествени медицински услуги.

„Стабилизация на дружеството е основната цел на концепцията ми за развитието на центъра в следващите години”, сподели още д-р Валери Веселинов, който спечели преди дни втори управленски мандат начело на ДКЦ-2. Той заяви още, че от началото на тази година има сериозно увеличение на потока от пациенти, спрямо 2010 и 2011 г. 90 души работят в момента в центъра, от които 60 са медицински персонал.

В ДКЦ – 2 е изнесена дейността на областната онкокомисия, в чийто състав влизат лекари от онкологичния диспансер във Варна. За поредна година в лечебното заведение ще продължи да работи и ин-витро кабинетът, чийто услуги остават напълно безплатни за пациентите, припомни още д-р Веселинов.