ДКЦ 1 ще получи модерен дигитален мамограф
ДКЦ 1 ще получи модерен дигитален мамограф / Дарик Добрич, архив

Общинският съвет взе решение да бъде закупен нов дигитален мамограф за ДКЦ1. Това се налага, тъй като проверка през м.август т.г. е установила неизправности на действащия мамографски апарат в поликлиниката. Проверката е извършена от РЗИ-Варна. Сервизните специалисти от „Добимед М”ООД не са могли да отстранят повредата и е дадено предписание след 31 декември 2014 година лечебното заведение да спре дейността "мамографии".

Дружеството желае да закупи нов модерен дигитален мамограф, с който ще се предоставя по-качествена медицинска услуга и на пациентите няма да се налага да пътуват до Варна или София, се казва в докладната записка до общинските съветници от зам.-кмета Надежда Петкова. От направено предварително проучване става ясно, че такъв апарат ще струва около 300 000 лева. Според бизнес плана на ДКЦ1 мамографът ще се закупи при първоначално плащане на 60 хил.лв. с ДДС и разсрочено плащане за 24 месеца при 10 000 лв. месечна вноска. Това обаче е възможно да се осъществи след м.май 2015 година, когато ще бъде изплатена и последната вноска за компютърния томограф на здравното заведение. Дотогава ще бъде обявена обществена поръчка за доставката на апаратурата.

Управителят на ДКЦ1 д-р Велина Комарева обясни пред Дарик, че ще поиска от РЗИ-Варна удължаване с 6 месеца на срока на действие на стария мамограф до осигуряването на нов. Тя увери, че повредената част на апарата /контролно устройство/ няма вредно въздействие и не води до никакви рискове за пациентките.

В Североизточна България дигитален мамограф има само в една частна клиника във Варна и осигуряването на такъв за ДКЦ1 ще бъде голяма придобивка за града, коментира д-р Комарева.