Дискутират проекта Зелената мрежа на Добруджа
Дискутират проекта Зелената мрежа на Добруджа / netinfo

Окончателния вариант на проекта „Зелената мрежа на Добруджа” ще обсъдят от днес до петък екипът на Областна управа – Добрич и партньори от Франция. Проектът е част от инициатива на Министерски съвет и в сферата на регионалната политика и политиката за опазване на околната среда. Цялата програма е на стойност 1 млн.600 хил. евро и се разработва в пет пилотни области – Плевен, Смолян, Стара Загора, Велико Търново и Добрич.

Проектът предвижда създаване на Регионален екологичен WEB-портал на област Добрич. Той ще съдържа база данни за защитените територии и видове в областта, наличните нормативни документи, с които са създадени териториите, плановете за управление, предстоящи събития.

Ще бъде разкрит и зелен e-mail, на който гражданите ще подават сигнали за екопроблеми и нарушения.

В Добрич ще бъдат туининг-консултантите Мари-Пиер Шалеа и Патрик Нодингс, които помагат на добричките си партньори в разработването на проекта. Шалеа ще представи подход за координация между различните административни структури и организации по превенция на риска от наводнения.

Проектът и създадената информационна банка ще бъдат полезни за потенциалните инвеститори в региона. „Такава информация съществува, но до момента не е систематизирана и събрана на едно място”, коментираха от областна управа.