Дискутират качеството на социалните услуги за деца и младежи в Добричко
Дискутират качеството на социалните услуги за деца и младежи в Добричко / Дарик Добрич

По-малко от година след откриването на социалните услуги за деца и младежи в област Добрич техни представители ще се съберат на форум, организиран от Фондация „Лумос", за да споделят своите успехи и добри практики. Събитието ще се проведе от 11.00 ч. във Висше училище по мениджмънт под патронажа на областния управител Детелина Николова. Водещ ще бъде Харалан Александров - социален антрополог, участие ще вземат представители на общините Добрич, Балчик, Крушари, хора от новите услуги по национален проект „Детство за всички", доставчици на услуги в общността за деца и младежи, регионални структури, дирекции „Социално подпомагане", неправителствени организации.

Форумът ще разгледа добри практики на новите социални услуги и взаимодействието между тях и подкрепящите услуги в общността за подобряване качеството на живот на децата и младежите в област Добрич. Създадени в края на 2014 и началото на 2015 година Центровете за настаняване от семеен тип и Защитено жилище на територията на Добрич, Балчик и Крушари са дом за 69 деца, като в четирите ЦНСТ в Добрич живеят 48 деца, в ЦНСТ Балчик - 9 и в Защитено жилище Крушари - 8.

В програмата на форума е включено обръщение на Михаела Иванова, член на групата за участие на деца и младежи с интелектуални затруднения към „Лумос". „Вярвам, че с подходящата подкрепа всяко дете или млад човек може да успее във всичко, за което мечтае. В нашата група ние сме убедени, че всичко е възможно и че промяната в нас, променя и света около нас!", казва тя.

Сред темите са доброволчеството, интегрираните услуги, включването на децата в решаването на техните проблеми. Услугите в социалните заведения в Добрич ще бъдат представени от Юлия Върбанова - директор на центрове за настаняване от семеен тип, Виолета Луканова - отговорник в Център за младежи с увреждания №2, Елена Янева - директор на Дневен център за деца с увреждания, Кристина Димитрова - социален педагог в Център за социална рехабилитация и интеграция, Събка Митева - психолог в ПУ „Петър Берон". В дискусията ще участват и Симона Методиева и Стефан Недялков - членове на Съвета на децата към Държавна агенция за закрила на детето; Димитрина Желева - директор Дирекция „Регионално развитие и хуманитарни дейности", Община Крушари; Генади Пенчев, ръководител на Център за настаняване от семеен тип, Балчик.

Събитието ще завърши с представяне на ползите и приложението на музикалната ритъм терапия от ЛИБЕРА - сдружение в обществена полза от арттерапевти и психолози с международен опит.