Директорът на ЦУТНТ с жалба до Главния прокурор срещу кмета на Добрич
Директорът на ЦУТНТ с жалба до Главния прокурор срещу кмета на Добрич / Дарик Добрич
Директорът на ЦУТНТ с жалба до Главния прокурор срещу кмета на Добрич
35248
Директорът на ЦУТНТ с жалба до Главния прокурор срещу кмета на Добрич
  • Директорът на ЦУТНТ с жалба до Главния прокурор срещу кмета на Добрич

Директорът на Центъра за ученическо, научно и техническо творчество /ЦУТНТ/ Тома Киряков заяви на пресконференция, че е подал жалба до Главния прокурор за оказван му неправомерен натиск от страна на кмета на Добрич Детелина Николова. Преди 15 дни имах едночасов разговор с кмета, в който тя настоя да си оттегля жалбата срещу закриването на ЦУТНТ, за да не бъда даден на прокурор, посочи Киряков.

В отговор на обвинението кметът на Добрич разпространи изявление, в което определя твърденията за оказан натиск като  нелепи и абсурдни.

Между мен и Тома Киряков е проведена среща на 9. 11. 2010 г от 14. 00 часа, заявява кметът на Добрич по повод изнесените твърдения. Срещата бе по моя покана за обсъждане на одитния доклад от проверка на вътрешен контрол от Община Добрич. Одитът е планиран в началото на годината. В срещата участваха и зам. кметът по хуманитарни дейности Камелия Койчева, главният юрисконсулт на Общината Росица Маркова и ръководителят на звено „Вътрешен одит" Елена Целяшка. Г-н Киряков бе запознат с одитния доклад предварително. В разговора представихме фактите, посочени от проверката. След приключване на одита е констатирано, че са налице 6 молби на ученици от ПМГ „Иван Вазов" град Добрич, които не са подписани и подадени от самите тях или от техните родители. Учениците не са посещавали занятия, но са включени без тяхно знание в извънкласните форми от ръководството на Центъра. Не е ясно по какъв начин са събрани коректни лични данни на учениците. Поради тази причина аз сезирах прокуратурата и очаквам тя да се произнесе. За цялата общественост от Добрич е ясно с какъв коефициент на полезно действие работи ЦУТНТ и ние сме убедени, че заповедта на Министъра на образованието и науката за закриване на Центъра ще влезе в сила в най-скоро време. Твърденията на г-н Киряков и неговите поддръжници от БСП са злонамерени, подвеждащи и некоректни, заявява в заключение кметът на Добрич Детелина Николова.   

Директорът на ЦУТНТ участва в пресконференция на БСП -Добрич по повод утрешното заседание на Общинския съвет, в което е предвидено да се гласува потвърждаване на  решение на общинския съвет на Добрич за закриване на ЦУТНТ. Докладната записка  се внася от зам.-кметът Камелия Койчева. В мотивите си тя припомня, че Общинският съвет на Добрич вече има решение за закриване на ЦУТНТ, то обаче е взето на извънредна сесия, а не на редовно заседание, както изисква законът за местното самоуправление и това налага решението да бъде прегласувано.

Според областният лидер на БСП Владимир Калчев обаче решението е взето с протокол, без да се провежда заседание на Общинския съвет, което е незаконосъобразно.

Ако утре съветниците гласуват предложението това ще бъде четвъртото решение за закриване на ЦУТНТ в рамките на две години, заяви неговият директор Тома Киряков. Той припомни, че вече има една отмяна на такова решение на Общинския съвет, има и едно спечелено дело пред ВАС, а в момента отново има внесена жалба срещу закриването на центъра.

Съветниците от БСП ще гласуват против закриването на ЦУТНТ на утрешната сесия на Общинския съвет, обяви от своя страна водачът на групата на социалистите Деян Дяков. Нещо повече, подготвяме нова докладна записка за стабилизация на центъра, която ще внесем на следващата сесия, заяви Дяков.

В прикачения файл можете да чуете думите на Тома Киряков.