дървесина
 дървесина / Снимка: Дарик, архив
45% е общият процент на изпълнение на реализацията на дървесина от стопанствата в обхвата на СИДП към днешна дата. Това стана ясно по време на проведения днес стопански съвет, ръководен от директора на предприятието инж. Веселин Нинов, информират от предприятието. Резултатите са повлияни от тежките метеорологични условия през първото шестмесечие на тази година, но въпреки това изпълнението към момента е добро, подчерта Нинов. Отлично са се справили през първата половина на годината ДГС-Омуртаг, ДЛС-Паламара, ДГС-Търговище, ДГС-Провадия и ДГС-Добрич. Изпълнението при тези пет стопанства е над 50% спрямо годишния план.

На събирането беше отчетено и изпълнението на лесокултурните дейности, като директорите посочиха колко декара с нови гори ще залесят до края на годината и какво се прави за младите насаждения.

По време на срещата е разисквана и една от най-наболелите през последните седмици тема – разпространението на болестта африканска чума по свинете. До момента са проведени срещи с ловни сдружения в граничните райони Генерал Тошево и Балчик, а през следващата седмица подобни събирания ще има в Добрич и Тервел. За пореден път инж. Веселин Нинов акцентира върху това, че максимално трябва да се ускори отстрела на диви свине, при спазване на сегашните нормативни изисквания. Той посочи, че това е единствената превенция, която ще даде добри резултати, защото в противен случай държавата ще търпи загуби в големи размери. Само за обезщетяване на свиневъдите, ако чумата влезе в България, ще бъдат нужни 300 милиона лева. Директорът на СИДП разпореди срещи с председателите на ловни дружини да бъдат организирани във всички стопанства до средата на месец юли, за да може планираните мерки да се приложат възможно най-бързо и да дадат резултат.