Девет двойки ще сключат брак на 10.10.10 в Добрич
Девет двойки ще сключат брак на 10.10.10 в Добрич / Dariknews, архив

Девет двойки ще сключат граждански брак тази неделя, когато в датата се събират три десетки, съобщи уредникът в Обреден дом Добрич Коянка Кралева.
Първата двойка е заявила желанието си да стане семейство на тази дата още през месец януари. Двамата са заедно от 10 години, живели са в чужбина, сега се връщат в Добрич и са решили да си кажат „ да" точно в 10 часа и 10 минути на 10.10.2010 година, разказа Кралева.

Два от ритуалите в неделя ще бъдат изнесени - те се организират на голф игрището Лайтхаус  и в ресторант „Панорама" в Добрич. Останалите седем церемонии ще се проведат в залата на Обредния дом.

Коянка Кралева работи като организатор обредна дейност вече над 30 години. За това време е водила ритуала по сключване на граждански брак на над 8 хиляди семейства и е именувала 6 хиляди деца.

По думите й най-много сватби - 1215 е имало през 1985 година, а най-малко - 335 са били през миналата година.  Като цяло броят на сключените бракове през последните години намалява. Според Кралева причината за това от една страна е демографският срив, а от друга нагласата на все повече млади хора да живеят на съпружески начала.

За деветмесечието на тази година в Добрич е имало 224 бракосъчетания. От тях 137 са били официални, а 87 от двойките са предпочели само разписване.

17 са смесените бракове през тази година. По-често българките се женят за чужденци, отбеляза Кралева.