Детско полицейско управление стартира в Тервел
Детско полицейско управление стартира в Тервел / Община Тервел

„Детско полицейско управление“ стартира в СОУ „Йордан Йовков“ в Тервел. В инициативата участват 20 деца от четвърти клас, подбрани на принципа на доброволността. Техен отговорник е педагогическия съветник на учебното заведение Дамянка Иванова.

Бъдещите петокласници бяха поздравени от Красимир Керанов - началник на РУ на МВР- Тервел и Георги Чолаков - инспектор Детска педагогическа стая. Пред гости, учители и ученици беше представен екипът, който през следващите две години ще обучава младите полицаи, разказват от училището. Доброволците положиха клетва и получиха от полицейските инспектори знака на Детското полицейско управление - специално изработени за тях значки, шапки и светлоотразителни жилетки, които ще ползват в бъдещата си работа, и на които е изобразена емблемата на ДПУ, символизираща съпричастността към полицейската идея.

Средствата за провеждане на националната програма са осигурени от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Тервел. Основните цели на обучението са ранна превенция сред подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение, изграждане на гражданска позиция и повишаване на доверието в полицията.

В учебната програма на младите полицаи са предвидени часове по безопасно поведение на пътя, курс по лична защита, оръжезнание, криминалистика, участие в полицейски проверки. Учениците ще преминат и лекции за справяне с агресията и за вредата от наркотиците.