Детско научно изложение се провежда в Добрич
Детско научно изложение се провежда в Добрич / ВУМ

Детско научно изложение ще се проведе в Добрич. Събитието се организира от Департамент за модерни обучителни методи към Висшето училище по мениджмънт и гимназия „Райко Цончев". То е под наслов „Децата създават наука" и ще продължи днес и утре в сградата на колежа.

Изложението има за цел да вдъхнови малките ученици за научна дейност и да покаже, че провеждането на научен експеримент може да бъде забавно и вълнуващо и да им помогне да развият новаторските си идеи. Форумът има състезателен характер, като участниците ще бъдат разделени по възрастови групи - за деца в подготвителна група и ученици от I до IV клас, и за ученици от V до VII клас. Освен от Добрич, специално за събитието са пристигнали отбори от училища в цялата страна - Хасково, Търговище, Кюстендил, Пазарджик, Силистра, Сливен и др.

В рамките на първия ден на изложението, което ще започне от 13.00 часа, за участниците са организирани различни форми на предприемаческа дейност в сферата на изкуство, туризъм, образование и спорт - Ден на малкия изобретател и Ден на младия предприемач.

През втория ден изследователските екипи ще демонстрират и презентират проведените изследвания. Сред темите са „Поведение и грижи за отглеждане на потомството при грабливите птици - Египетски лешояд", „Живот на планетата - Изследване промяната на рН чрез използване на различни индикатори за храни и сапуни, използвани от човека", „Запознаване с науките за земята Геология и Геоморфология. Ролята на Слънцето и светлината върху нашата планета. Вулкани и вулканична дейност." и други.

Първите 15 отличени научни описания (доклади) ще бъдат публикувани като детски научни статии в първа Детска научна енциклопедия „Земята, водата, въздухът и животът на нашата планета".