Детските градини на Добрич са събрали 40 000 лева от дарения през 2012 г.
Детските градини на Добрич са събрали 40 000 лева от дарения през 2012 г. / Дарик Добрич

Детските градини на Добрич набират хиляди левове годишно от дарения. Това става ясно от отговор на общината на сигнал, постъпил в Агенцията за закрила на детето на 16 юли т.г. Сигналът е подаден от Гражданска инициатива "За Добрич". В него се казва, че в детските градини на Добрич и в началния курс на обучение в училищата се събират неправомерно дарения от родителите - за предимство при прием на деца, за помагала, за забавления, както и за санитарни материали.

В отговор на сигнала, със заповед на кмета, е сформирана комисия, направила проверка на изнесените факти, като са прегледани книгите за дарения на детските заведения за периода 2012-2013 г. и протоколите от общи родителски срещи. Данните сочат, че през 2012 г. 17-те целодневни детски градини са получили 40 677 лева от дарения, а за първите шест месеца на 2013 г. - 6 590 лева. Според отговора на администрацията, няма допуснати нарушения на директорите и персонала с парите, събрани от родителите.

В писмото, подписано от кмета Детелина Николова, се коментира, че закупуваните помагала за децата от първа и втора група в градините, се избират от педагозите. Парите се събират от касиер срещу документ. Много от средствата, които се предоставят в градините, са гласувани на общи родителски срещи.

От 2009 г. общината зарежда детските заведения с тоалетна хартия, салфетки и сапун. Там, където се закупуват допълнителни санитарни принадлежности е по решение на родителите, казва се още в писмото. За 2012 г. общината е дала за консумативите 6 300 лева, а за първото полугодие на 2013 г. - 3 500 лева. През миналата година от общината са закупили тави и конвектомати за кухненските блокове на всички градини, на стойност 31 600 лева. Спални комплекти и завивки се предоставят за всички новоприети деца, като за тях се дават 13 000 лева годишно.

Кметът отбелязва още, че "учебно-възпитателната дейност в целодневните детски градини е непрекъснат процес, който не може да се извършва без активното участие на гражданите".

Около даренията в детските градини на Добрич се вихри полемика във фейсбук и други медии в последните дни. Очаквайте разговор по темата в ефира на Дарик в предаването "Дарик Кафе" утре, 16 октомври, в 9.00 часа.