Детски рисунки, посветени на червеногушите гъски, подредиха в Зеления център
Детски рисунки, посветени на червеногушите гъски, подредиха в Зеления център / БДЗП

Изложба на детски рисунки "Страница от живота на червеногушата гъска" е подредена в Зеления образователен център на Шабла. Експозицията показва творби от конкурс, обявен от екипа на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ по проект „Сигурни зимовища за червеногушата гъска". Рисунки са изпратили 327 деца от различни училища и школи по рисуване в градовете Добрич, Балчик, Каварна, Тервел, Силистра, както и в много села от областите Добрич и Силистра.

Всички получени рисунки са показани в изложбената зала на Зеления център, където ще останат до края на месеца. 13-те най-добри ще украсят страниците на календар за 2013 година.

Шотландският орнитолог Браян Морел и Десислава Първанова от БДЗП гостуваха на учениците от ОУ „Св. Климент Охридски" - с. Дуранкулак, съобщават още от организацията. Това е деветото поред посещение в училището, което Морел прави при изследователските си мисии в района. Дуранкулашкото училище поддържа приятелство с училището в Калаверлок - Шотландия, което се намира в сходен район и с което Браян Морел и неговите колеги работят целогодишно.
Шотландецът представи пред децата метода на работа при улавянето на диви гъски с цел поставяне на сателитни предаватели и тяхното проследяване с научни цели.

Проектът „Сигурни зимовища за червеногушата гъска" е финансиран от програма LIFE+ на Европейския съюз.