Детската млечна кухня в Добрич предлага ново меню с увеличен грамаж
Детската млечна кухня в Добрич предлага ново меню с увеличен грамаж / mediapool.bg

Ново меню с увеличен грамаж се предлага в детската млечна кухня в Добрич, съобщи зам.-кметът д-р Емилия Баева като уточни, че това няма да доведе до увеличение на цената на купона. Родителите ще продължат да плащат по 1.50 лева, а разликата до 3.50 лв., колкото е реалната себестойност на храната, ще се субсидира от общината.

Около 450 са потребителите на кухнята, които получават топъл обяд от супа, основно ястие и десерт. В новото меню са включени броколи, корнфлейкс, карфиол, извара, предлагат се печени или готвени на пара ястия и различни мусове.

Грамажът на ястията е увеличен по настояване на майките, тъй като голяма част от тях искали да могат да разпределят получената храна и да я предлагат на децата си за обяд, следобедна закуска и вечеря. Общината е приела да увеличи с малко грамажа на супата и е променила десертите, посочи Баева, но подчерта, че тя като детски лекар не смята, че не е редно за вечеря на децата да се дава супа с хляб.

От 1 януари ще бъде въведено и ново меню в детските градини, съобщи още зам.-кметът. Общината изчаква, тъй като обществената поръчка за доставка на хранителни стоки за детските градини се обжалва, а менюто трябва да бъде съобразено с новия списък хранителни продукти.

Децата в детските ясли, които са около 440, вече се хранят по есенно меню.