Детелина Николова: Общината е най-големият инвеститор и работодател
Детелина Николова: Общината е най-големият инвеститор и работодател / предизборен щаб

През последните години Общината се превърна в най-големият инвеститор и работодател в Добрич, съобщи на среща с избиратели кандидатът за кмет Детелина Николова. Само за последните две години създадохме 1 500 работни места в рамките на реализацията на различни проекти на общината. Косвено сме спомогнали за разкриването на още работни места чрез публично-частните партньорства в града.

В сферата на хуманитарните дейности за 4 години са създадени 10 социални услуги, разкрити са над 270 работни места. Предстои разкриването на още пет нови социални услуги.

За да бъде спестено време на работещите Детелина Николова сподели идеята си във фирмите да се осъществяват и изнесени приемни дни.

Собственикът и управител на фирма "Добруджански хляб" Енчо Малев, който беше домакин на срещата се обяви за по-интензивни контакти на бизнеса в Добрич с общината и заяви, че ще продължи като дарител да подпомага  инициативи в сферата на културата и спорта.

Общината иска да осигури условия за стратегически инвеститори в Добрич като решава проблемите с инфраструктурата, чистотата, осветлението, образованието. Николова съобщи, че е финализирана продажбата на терена на бившето военно поделение "Гърнетата".  Новият собственик "Папас олио" ще изгради  маслодобивна инсталация,  ще бъдат осигурени над 100 работни места.

6,8% е безработицата в Добрич, при средна 14,5 за страната, заяви Николова.

През втория кметски мандат са благоустроени 52 междублокови пространства, съобщи тя на среща с работещите в "Жилфонд" ООД. Детелина Николова призова  работещите в общинското дружество да популяризират възможността, която се предоставя и на добричлии да осъществят цялостен пакет от енергийно ефективни дейности в домовете си, които са в жилищни блокове.

Собствениците на апартаменти ще ползват 50% безвъзмездно европейско финансиране за ремонтите като за целта е необходимо да се създадат граждански сдружения, които да се регистрират в съда. А и да се осигури фирма, която да се ангажира с енергийния одит на сградата. Подаването на документите за кандидатстване за финансиране започва от януари 2012 г., съобщи Николова.