Детелина Николова е делегат на Общото събрание на Националното сдружение на общините
Детелина Николова е делегат на Общото събрание на Националното сдружение на общините / Община Добрич - архив

Кметът на Добрич Детелина Николова ще вземе участие днес и утре в Общото събрание и Годишната конференция на Националното сдружение на общините, информираха от кметството. Програмата на форумите включва първи срещи на новоизбраните представители на централната власт с общинските ръководства и експерти, систематизиране на приоритетите във взаимодействието и определяне на първоетапните неотложни действия. Предвижда се, в рамките на събитието, да бъдат подписани Споразумения за сътрудничество с Народното събрание и Министерски съвет.

Очаква се в Общото събрание да вземат участие над 400 представители на общините. Потвърждение за участие са заявили и президентът на Република България Росен Плевнелиев, председателят на 43–то Народно събрание Цецка Цачева, министри от правителството и ръководители на управляващите органи.

По време на срещата ще се проведат паралелни дискусионни форуми с участието на министри от новия кабинет. Кметът на Добрич Детелина Николова ще ръководи форум на тема „Европейска визия за българските градове“. Другите теми, които ще бъдат обсъждани са свързани с перспективи за развитие на селските райони, социалните дейности и услуги – с грижа за хората, опазване на околната среда – обща грижа на общините и държавата и градове на бъдещето: италиански и български опит за развитието на общините.

Годишната конференция на Националното сдружение ще представи приоритети на взаимодействието между централната и местна власт. В края на форума ще бъдат връчени годишните награди на Националното сдружение на общините за 2014 г.