Десетки силистренци посрещнаха Патриарх Неофит  край село Гарван
Десетки силистренци посрещнаха Патриарх Неофит край село Гарван / Галина Георгиева

„Още не е приключено това, което има да се върши, защото то не е малко и е много отговорно”, каза  Партриархът на Българската православна църква Неофит, при среща с десетки миряни, чакащи го на границата на епархията край село Гарван, в отговор на въпрос, дали празникът може да се приеме като ново начало на църковна обредност.

Патриарх Неофит бе официално посрещнат от Доростолския митрополит Амвросий и  областния управител на Силистра Стоян Бонев. Тази вечер той ще посети  храма „Св. Димитър” и в духовния център „Митрополит Иларион” в с. Калипетрово.

Утре от 9.00 часа патриарх Неофит  ще отслужи  Светата литургия в катедралния храм на града "Св.Св. Апостоли Петър и Павел" в съслужение с митрополити от Светия синод на БПЦ, с представители на поместните православни църкви и с епископи и свещенослужители на БПЦ, съобщиха от митрополията в Силистра. В понеделник Негово светейшество ще се срещне с кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов. На площада на града патриарх Неофит ще бъде приветстван с "Добре дошъл" от гражданите на Силистра. Това е първото посещение на предстоятеля на БПЦ в качеството му на патриарх в Доростолската епархия, припомнят от митрополията в Силистра.

Идеята за празника е на Доростолската митрополия, одобрена  с решение на Светия синод. Според енциклопедия, издадена от Московската патриаршия през 1990 г., известни са имената на 21 доростолски мъченици.