Депутатите обещават да съгласуват важните теми от парламента с местната власт
Депутатите обещават да съгласуват важните теми от парламента с местната власт / Дарик Добрич
Депутатите обещават да съгласуват важните теми от парламента с местната власт
77491
Депутатите обещават да съгласуват важните теми от парламента с местната власт
  • Депутатите обещават да съгласуват важните теми от парламента с местната власт

Добро ниво на комуникация между законодателната и местната власт отчетоха депутати от Добрички район. Те се срещнаха с кметовете от региона по покана на областния управител Маргарита Новоселска. Отзоваха се всички народни представители без Рушен Риза от ДПС. Уговорено е такива срещи да се провеждат занапред веднъж на всеки два месеца.

Сред акцентите на разговора между кметове и депутати днес са били стопанисването на плажовете; обхвата на мрежа "Натура 2000"; състоянието на "ВиК" - Добрич и нереализирания воден цикъл в Добрич; визите за туристи; битовата престъпност. Не е обсъждан добива на шистов и въглищен газ, не са изразени притеснения за това от кметовете, но парламентаристите многократно напомнят темата пред представителите на МОСВ.

Депутатите обещаха на местните управници занапред да съгласуват важните законотворчески решения с тях, както и с представители на местни браншови организации, в регулярни разговори и срещи. Те отбелязаха, че много от поставените проблеми и въпроси касаят изпълнителната власт и се търси съдействие от страна на народните представители като "трансмисия към правителството". На срещата е обсъдена е и нуждата от фокус върху животновъдството, тъй като там може да се усвои много от земеделската продукция, която сега не създава добавена стойност в страната.

Народните представители подчертаха, че сред най-близките им задачи е приемането на второ четене на закона за МВР, с който ще се преустанови изпращането на униформени за охрана на границата и ще се засили видеонаблюдението в населените места; прехвърлянето на стопанисването на плажовете на общините със закона за Черноморското крайбрежие; уреждането новите територии по "Натура 2000" да не се дублират с вече утвърдените защитени зони.

Депутатите заявиха още, че идната седмица по време на парламентарен контрол ще бъде поставен въпрос на Валентин Николов относно състоянието на "ВиК" - Добрич и водния цикъл в града, който се отложи за неопределено време.

Чуйте в аудио файла какво казаха депутатите Румен Иванов, Валентин Николов и Живко Мартинов.