Депонираме боклука си по европейски
Депонираме боклука си по европейски / снимки: Валентина Добринчева
Депонираме боклука си по европейски
20220
Депонираме боклука си по европейски
  • Депонираме боклука си по европейски

Общините Добрич и Добричка, както и 30 фирми от областта вече ползват услугите на новата клетка за депониране на неопасни отпадъци край село Богдан. Тя бе официално пусната в експлоатация в 11.00 часа. Сметоизвозващите коли на А.С.А. Шеле, и други фирми, грижещи се за чистотата, от днес извозват битовите отпадъци в новата клетка. Депонирането там става след като от общото количество боклук се отдели този, който е рециклируем, поясни кметът на Добрич Детелина Николова. Капацитетът е изчислен за 5 - 5.5 години, докато бъде въведено в експлоатация депото до село Стожер, което ще обслужва 9 общини.

Оператор на новата клетка край село Богдан е общинската фирма „Комуналефект". Обслужването е модернизирано - при влизането си камионите минават през кантар, който измерва тежестта им, записват се и имената на шофьорите, които са длъжни да се отчетат и на излизане. След това боклукът се разтоварва на специална бетонна площадка, а фадрома го разпределя върху настилката в клетката. Под нея е разположен специален екранен пласт, който пречи на проникването на отпадъчни води в почвата.

Боклукът се разстила и затъпква, като през определен период от време се запръстява, поясниха специалистите. Общата площ на клетката е 28 декара.

На излизане от депото, шофьорът се отчита отново и прекарва камиона през дезинфектираща вана.

Чуйте повече за депото в прикачения файл от кмета Детелина Николова.