Ден за размисъл е, забранява се агитацията
Ден за размисъл е, забранява се агитацията / Областна администрация Добрич

Днес е денят за размисъл преди провеждането на изборите за президент и вицепрезидент, на национален референдум и на частични избори на 6 ноември.

В Деня за размисъл е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община.

Има забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в съботата, определена за размисъл.

Забранено е и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии. 
Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община.

Броят избирателите по избирателните списъци за изборите за президент и вицепрезидент са 6 834 278 души, за националния референдум в списъците за гласуване фигурират 6 832 288 гласоподаватели.

Право да гласуват общо за частичните избори за кметове, които ще се проведат на три места имат 90 455 избиратели. 88 882 от тях имат право да гласуват за кмет на район Младост, 771 за кмет на кметство Грохотно и 802 за кмет на кметство Друмево.

Общият брой на секциите в чужбина са 325 в 71 държави. Над 35 ще са единствено във Великобритания - точният им брой е 53, в Турция и САЩ са по 35, в другите държави са под тази бройка.

Източник: БГНЕС