Ден на национален траур, погребват патриарх Максим в Троянския манастир
Ден на национален траур, погребват патриарх Максим в Троянския манастир / Sofia Foto Agency, Юлияна Николова

Днешният 9 ноември е ден на национален траур в памет на починалия във вторник български патриарх Максим. В 9.00 ч. в храм-паметника „Св. Александър Невски" ще бъде отслужена заупокойна Света литургия. За 10.30 ч. е насрочено опелото на дядо Максим, на което ще могат да присъстват и граждани. То ще бъде водено от Вселенския патриарх Вартоломей, а след него тялото на Негово светейшество ще бъде транспортирано до Троянския манастир. Патриарх Максим ще бъде погребан в църквата „Успение Богородично" на манастира. Ритуалът, който също ще е публичен и няма да продължи дълго, е планиран за 15.30 ч.

Да бъде погребан в Троянския манастир е било личното желание на патриарха, описано не в отвореното му вече завещание, а заявено приживе. Гробът на българския патриарх ще се намира зад прочутата чудотворна икона на Света Богородица Троеручица, която е в църквата на манастира. Той пък е сравнително близо до родната къща на дядо Максим в село Орешак. Още на 12-годишна възраст родителите му го дали за послушник в светата обител. И до последно той се връщаше в нея.

Русенският митрополит Неофит, който е и говорител на Светия Синод, разказа пред Дарик: „Той рецитираше едно четиристишие:
Където и да ида,
все си иска мен,
селцето си да видя,
дето съм роден.
За него това беше една възможност да се потопи в духовната атмосфера на светата обител, да си спомни младите монашески години и добрите старци, с които е общувал, и които са го наставлявали в духовния живот. Също да се поклони на чудотворната икона, да участва в празниците на манастира, рождения си ден там да отбележи, гробовете на майка му и баща му да посети, да запали свещица... Това са много лични, но и много мили чувства, които са го вълнували и са му били приятни".

Ритуалът по погребението на патриарх Максим ще бъде кратък. Ще започне със заупокойна молитва, а след това ковчегът с тленните му останки ще бъде спуснат в гроба, специално оформен в църквата на Троянския манастир. Митрополит Неофит обясни: „Мястото е съвсем скромно. Там няма възможност да се устройва някакво разкошно надгробие, широко и високо. А както и по живот дядо Максим беше скромен, така и в смъртта си е изявил това скромно желание. В манастира сигурно ще има кратка заупокойна молитва. Молитвата може да бъде и на двора, за да има възможност повече богомолци да слушат и наблюдават".

Попитан кои ще са представителите на държавата и кои на църквата, които ще присъстват на погребението, Русенският митрополит отговори: „Не бих могъл да ви кажа, не зная. Но главните държавни мъже имат възможност в София да се поклонят, за да не пътуват до Троянския манастир. Вероятно част от гостите от чужбина ще бъдат в манастира. Местните хора, местната власт, много поклонници също ще има. От нашата епархия в Русе е организиран автобус с близки на дядо Максим, които са пожелали да пътуват до Троянския манастир".

В църквата „Успение Богородично" на Троянския манастир дядо Максим ще бъде погребан не с патриаршеска си корона, а с бялото си патриаршеско було.

Патриарх Максим почина във вторник в болницата „Лозенец" в София на 98-годишна възраст. Той ръководи Българската православна църква в продължение на 41 години. Хиляди миряни вече се простиха с него в столичния храм „Света Неделя", където в четвъртък тялото му беше изложено за поклонение.