Демонстрираха случайно разпределение на дела в Окръжния съд
Демонстрираха случайно разпределение на дела в Окръжния съд / Дарик Добрич
Демонстрираха случайно разпределение на дела в Окръжния съд
79199
Демонстрираха случайно разпределение на дела в Окръжния съд
  • Демонстрираха случайно разпределение на дела в Окръжния съд

Случайно разпределение на дела бе демонстрирано в Деня на отворените врати на Окръжен съд - Добрич. То се извършва чрез компютърна програма, внедрена през 2006 г. и многократно усъвършенствана. Понастоящем изборът на всеки член на съдебния състав става веднага чрез интернет достояние на Висшия съдебен съвет, протоколира се и протоколът се разпечатва и прилага по делото.

Гражданските дела се разпределят от председателя на съда Галатея Ханджиева, която и направи демонстрацията. Търговските - от зам.-председателя и отговарящ за отделението Адриана Панайотова, а наказателните - до назначаването на заместник на отделението се разпределят от съдия Калиптен Алид. Дейността е ежедневна, с различен брой дела, като за едно от тях се отделят средно по 2-3 минути.

Програмата за случайния избор е монтирана на 4 компютъра, като всеки разпределящ влиза само от един от тях, със собствена парола. Има я и при системния администратор. Делата са обособени предварително по тематични групи, като се следи за тяхната тежест. Ханджиева подчерта, че и тя и заместникът й имат 100% натовареност, въпреки тази дейност.

Попитана дали системата може да се манипулира, Ханджиева заяви, че нищо в живота ни не е съвършено и сигурно може да се намери "майстор" и на компютърната програма, но гарантира, че лично тя никога не е опитвала, не намира начин за това и не знае за такива случаи в съдилището. "Ако опитам, то всичко се вижда", каза тя. Не зная как се е стигнало до загубата на протокола в случая с КТБ, след като видяхте колко надлежно се съхранява той, коментира още председателят на добричкия съд.

Демонстрираха случайно разпределение на дела в Окръжния съд
netinfo