Доброволци от БЧК
Доброволци от БЧК / Дарик
Световният ден на първата помощ се отбелязва всяка втора събота от месец септември по предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец от 2000 година.

Областният съвет на Българския червен кръст в Добрич ще отбележи Световния ден с доброволчески инициативи в три общини. На проявите обучени по първа помощ червенокръстци ще демонстрират и предават умения и знания по темата за 2017 г. „Домашни инциденти“. Гражданите ще имат възможност да наблюдават и по желание да окажат помощ на пострадал в безсъзнание, да упражнят извънгръдни притискания върху специален манекен, както и да направят кръвоспираща превръзка и превръзка при рана от изгаряне.
 
В 10.30 ч. днес е учението в Тервел – на сцената на площада.  В Шабла демонстрацията е на 7 септември от 14.00 часа в „Център за социална рехабилитация и интеграция“, а в Добрич - на 9 септември от 13.00 часа на площад „Свобода“.

В Световния ден на първата помощ се акцентира върху приноса на доброволците на Червения кръст, обучени да оказват първа помощ и да спасяват човешки живот. Инциденти могат да възникнат навсякъде, в дома, на работното място, на улицата, като в такива ситуации незабавна помощ може да окаже обучено немедицинско лице с минимално оборудване. Първата помощ се състои от поредица животоспасяващи и животоподдържащи мерки до идването на специализирана медицинска помощ, подчертават от БЧК.