Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя
Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя / снимкa: Sofia Photo Agency

С  началото на учебната година „Пътна полиция” организира традиционната си акция „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!” Предприети са съвместни действия с Регионалното управление на образованието, кметове и директори на учебни заведения, съобщи шефът на КАТ Жулиян Минев.

С директорите са проведени работни срещи за обезпечаване на обществения ред и сигурността в районите на училищата при откриването и по време на учебната година. С охранителните фирми и Районните управления на МВР се извършват проверки на сградите на училищата и детските заведения. При пропуски ще  се изготвят уведомителни писма със срокове за отстраняванено им. „Полицията държи на инструктажите на охранителите да се поставя задача за следене за лица със съмнително поведение около училищата и да се уточняват начините на действие”, каза Минев.

Проверки ще се правят и в питейни и увеселителни заведения за недопускане на непълнолетни в тях. Ще се контролират търговските обекти около учебните заведения, за да се препятства  продажбата на алкохол и цигари на ученици.

Пътните полицаи проверяват изправността на пътните знаци и маркировката, уличното осветление, наличието на предпазни огради и парапети и обезопасеността на входовете на училищата.

Засилено полицейско присъствие ще има в дните от 15 септември до 31 октомври около училищата по време на отиване и връщане на децата от занятия. През изминалата учебна година в катастрофи са пострадали 20 деца и младежи до 17 години, загинали няма. Само през лятната ваканция ранените деца са 7.