Деца стават полицаи, патрулират из града
Деца стават полицаи, патрулират из града / netinfo
Приключва програмата “Детска полицейска академия”, съобщават от кметството. През учебната 2007- 2008 година в програмата са били включени 360 ученика от основните училища “Отец Паисий” и “Стефан Караджа.

Инициативата се реализира от Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, училищните ръководства, ОД”Полиция” и Първо РПУ. Днес от 15 до 17 часа петокласниците ще влязат в ролята на полицаи. Те ще патрулират в централна градска част, по възлови кръстовища и в Градски парк “Св. Георги”. Децата ще бъдат съпровождани от полицейски служители и ще раздават листовки на гражданите във връзка с безопасността на движението и опазването на обществения ред.

Децата, преминали през “Детска полицейска академия”, се обучаваха по различни модули - “Полицаят, моят приятел”, превенция на насилието и агресията сред подрастващите, трафик на хора, злоупотреба с наркотични вещества и тяхното поражение върху детския организъм, Закон за закрила на детето, възпитателни мерки по отношение на малолетни и непълнолетни.

Организира се и двумесечна лятна детска полицейска академия, която ще се финансира от общината, съобщи секретарят на Местната комисия Росица Добрева. 16 деца на възраст от 12 до 14 години ще се обучават за самоотбрана, самозащита и самоконтрол.