Деца от дом Дъга посетиха Съдебната палата в Добрич
Деца от дом Дъга посетиха Съдебната палата в Добрич / Дарик Добрич

Деца от дом "Дъга" и седем ученици, стипендианти на сдружение "Майчина грижа" гостуваха в Добричкия окръжен съд, за да се запознаят с работата на институцията, съобщават от съда. Посещението е осъществено в рамките на проект "Добрич в детските очи", реализиран от дамския клуб.

В рамките на 7 месеца децата опознават различни страни от обществения живот на града, а впечатленията си ще споделят в специално издание, което ще излезе до края на месец октомври, съобщава консултантът по проекта Галя Николова.

По темата "Добрич и закона" децата - на възраст от 5 до 12 клас, разгледаха Съдебната палата в Добрич, влязоха в съдебна зала, застанаха на местата на участниците в съдебен процес и в "тъмната стаичка", където съдебният състав взема своето решение, запознаха се с електронната страница на съда и информацията, която могат да получат от нея.

Съдия Весела Гълъбова от Окръжен съд -  Добрич представи пред учениците  наказателния и гражданския процес, видовете престъпления и предвидените за тях наказания, отговорностите и задълженията на съда и на страните по видовете дела. Гостите проявиха особен интерес към детската престъпност и как се наказва тя, както и към създадените гаранции за справедлив процес. Учениците гледаха филм "Съдебната система  в България", който представя структурата на правосъдната власт през погледа на едно дете.