Деца изработиха хранилки за птици
Деца изработиха хранилки за птици / netinfo

Уъркшоп за ученици, наречен „Как да направим уникална хранилка за птици“ се състоя в новото художествено пространство за детско творчество "Работилница за въображение" в Художествена галерияв Добрич. Той се провежда в рамките на образователната програма към фотоизложбата Пътуване с птиците, която гостува в Добрич до края на месец януари 2012 г.

Инициативата е на доброволците на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), които за втора поредна година организират подхранване на дивите пойни птици в Добрич.

По време на уъркшопа ученици от пети клас на СОУ „П. Р. Славейков” изработиха хранилки за птици от пластмасови бутилки.

Изработването на хранилка е лесно, разказа биологът от БДЗП Михаил Илиев. Освен пластмасова бутилка са нужни още обикновена пръчка с дължина около 20 сантиметра, която служи за кацалка на птиците, въженце за окачване и семена.

С ножичка на бутилката се правят не много големи дупки, за да не изпадат от тях семената. Малко по-надолу от двете страни на бутилката се правят още две дупчици, в които се поставя пръчицата за кацалка. След това бутилката се пълни със семена и се връзва на подходящо място.

Деца изработиха хранилки за птици
netinfo
Хранилката трябва да се пълни веднъж или два пъти седмично, поясни биологът и отбеляза, че подхранването трябва да се прави през цялата зима. Постоянството е нужно, защото щом веднъж птиците открият хранилката, те идват на мястото всяка сутрин и ако не намерят храна започват да се лутат, като се връщат отново и отново, при което губят много енергия.

Подхранването през зимата със сигурност помага на големия и синия синигер, чинката, врабчетата и гълъбите в Добрички регион, а освен тях на хранилките могат да дойдат кълвачът, сойката и черешарката, разказа още Михаил Илиев. С подхранването еколозите се надяват да доведат и други видове птици, например горската зидарка, която сега не се среща тук, но обитава парковете на Варна и София.

Направените от децата хранилки за птици утре ще бъдат поставени в градския парк и Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Периодът на подхранване ще продължи до края на месец март следващата година.