Йордан Йорданов
Йордан Йорданов / Дарик Добрич
Зеленогорски: Все по-драматична е разликата в развитието на Северна и Южна България
Движение „България на гражданите” ще подкрепи кмета на Добрич Йордан Йорданов за втори мандат, ако той пожелае да се кандидатира. Това заявиха в Добрич председателят на ДБГ Димитър Делчев и зам.-председателят Найден Зеленогорски.

„Йорданов полага усилия, които са достойни за адмирации, в посока на това да развива общината. Това управление показва огромни разлики в положителна посока в сравнение с предишните управници на град Добрич. Ние стоим зад кмета си и общинските ни съветници. Политиките трябва да продължават и да стават по-смели, нещо, което и кметът споделя”, заяви Делчев.

ДБГ се фокусира върху местните избори догодина, но се готви и за европейските, и за парламентарни.

Найден Зеленогорски подчерта, че един мандат от 4 години не е достатъчен кметът да реализира идеите си и да покаже максимума от възможностите си.

„В Германия мандатите са по 8 години – така могат да се постигнат определени резултати. Има например европроекти, които се развиват в продължение на 6-8-10 години. Проблем в България е, че всяко ново управление формулира нови цели и започва друг път , а резултатът е маса недовършени неща”, посочи Зеленогорски.

Найден Зеленогорски: Северът се превърна в икономическа пустиня поради пренебрегването на проблемите

Той заяви, че Движението ще работи за заличаване на разликата между Северна и Южна България.

„Тя е  все по-драматична. В Южна България се произвежда около 76% от БВП на България, а в Северна - 24%.  Европейските проекти в южната част като средства са три пъти повече, отколкото в северната. Инвестициите са три и половина към едно. Има усилия от страна на правителството, но смятаме, че са недостатъчни по отношение изграждането на инфраструктурата на Севера”, каза Зеленогорски.

Той допълни, че големият проблем е магистрала Хемус и останалата неизградена инфраструктура - скоростен път София - Видин, скоростен път Велико Търново – Русе,  магистрала „Черно море” и др.

ДБГ е направило специални предложения до правителството с цел да се преодолеят различията между Севера и Юга – например преференции по отношение на данъчното облагане, преференции за кандидатстване по европроекти и др.