Даже сухо мляко няма в продуктите на Сердика
Даже сухо мляко няма в продуктите на Сердика / netinfo

Изрядни са продуктите на добричките фирми, обработващи над 10 тона мляко дневно, сочи проверката на Районна прокуратура, съвместно с Ветеринарно-медицинската служба. Това поне доказват документите и дневниците, които са прегледани щателно. Посетени са и цеховете. Проверката приключи миналата седмица в две фирми - Сердика и Фама. Обхванат е период от юни 2008-ма до февруари 2009 година.

Не са установени сирене и млечни продукти, в които да се влагат предимно сухо или кондензирано мляко или растителни мазнини и други нетипични продукти, съобщиха от Районна прокуратура. В дневниците няма данни за закупуването на други суровини, освен мляко, кофички, фолио и останалите, необходими за производството на млечни продукти от мляко.

Единствено във Фама се влага сухо мляко в един от продуктите. Това е разкрито още при по-раншна проверка на Ветеринарната служба, коментираха от прокуратурата. Съставен е акт и е даден срок на фирмата, която вече е поръчала нови опаковки, в които ще бъде упоменато съдържанието. Доставчикът на сухото мляко е лицензиран, има сертификат и е най-добрият в страната.

Внедрена е системата HACCP. По етикетите на сиренето и дневниците на млекопреработвателите може да се проследи от коя мандра в кое село е изкупвателният пункт за мляко, казаха още от прокуратурата.

Проблемът са малките производители, смятат от прокуратурата, както и фактът, че продуктите се доставят в магазините само с писмена декларация дали са от мляко или с вложени растителни мазнини.