Дарение от 800 тома получи Библиотека Дора Габе
Дарение от 800 тома получи Библиотека Дора Габе / Дарик Добрич
Дарение от 800 тома получи Библиотека "Дора Габе"
23803
Дарение от 800 тома получи Библиотека "Дора Габе"
  • Дарение от 800 тома получи Библиотека "Дора Габе"

800 тома с литература получи Регионална библиотека "Дора Габе". Дарението е от две издателства - "Захарий Стоянов" и университетското "Св. Климент Охридски" и бе връчено лично от Иван Гранитски

В книгите е застъпена художествена, научна, философска, детска, спортна и справочна литература. "Има от Вазов и Ботев до най-новото от Стефан Цанев и Антон Дончев", отбеляза Гранитски. Директорът на библиотеката Пенка Христова коментира, че книгите са изключително ценни и са издания, каквито няма досега във фонда. Част от тях ще бъдат разпределени и по библиотеки в областта, според нуждите им, посочиха дарителите. 

Издателствата в България се обединяват в намерението си да подпомагат регионалните библиотеки, каза още при срещата Иван Гранитски. Той увери, че ще се извършват такива жестове и в бъдеще, с оглед на факта, че е спрян за момента проектът на Министерството на културата "Българска книга", който осигуряваше редовни нови постъпления на библиотеките. В благотворителната дейност ще се търси и занапред активното участие на общините, които Гранитски определи като надпартийни и патриотични. 

Сегашното дарение на двете издателства е за над 5 000 лева. Иван Гранитски припомни, че неговото "Захарий Стоянов" и община Добрич имат договорка всяка година да бъде отпечатван по един добруджански творец. До дни ще излезе нова книга на Марина Константинова. 

Съвместно с общините от Добричка област, "Захарий Стоянов" издава също и нови 6 тома на Йордан Йовков. Три от тях вече са на пазара, а цялата колекция ще излезе през 2010 година, когато се отбелязват 130 години от рождението на писателя. С това се прекъсва 30-годишен период от липса на ново издание на събрани томове на "певеца на Добруджа".

Чуйте в прикачения файл какво отговори Иван Гранитски на въпроса дали ще продължи неговото издателство "Захарий Стоянов" да кандидатства за средства пред община Добрич за различни съвместни инициативи.