Даниел Вълчев: Хора като Йордан Йорданов ще оправят страната
Даниел Вълчев: Хора като Йордан Йорданов ще оправят страната / Дарик Добрич

„Тук съм, за да подкрепя кандидата за кмет на Реформаторския блок Йордан Йорданов, защото той заслужава да бъде подкрепен във всичките му начинания. Радвам се, че хора като него искат да бъдат в техните си градове и да направят нещо за тези градове, така ще се оправи и страната” – това заяви в Добрич един от основателите на „Движение България на гражданите” и бивш министър на образованието Даниел Вълчев. Той и кандидатът за кмет на Добрич от РБ Йордан Йорданов, се срещнаха с учители и представители на училищни настоятелства, за да обсъдят проблемите в образованието.

„За мен големият проблем в българското образование е наличието на две паралелни системи – училища, които произвеждат световни шампиони и такива, които едва кретат” – сподели Даниел Вълчев. Той подчерта, че след дълги мъки и няколко правителства Законът за училищното образование най-после е факт. В него се акцентира на външното оценяване, делегираните бюджети, новата образователна структура, децата със специални образователни потребности и достъпа до учителската професия.

Вълчев припомни още, че идеята за създаване на Аграрен университет в Добрич е стара тема, останала неосъществена, заради липсата на квалифицирани преподавателски кадри. „Истината е, че Добрич е в тежко положение, защото до него има няколко големи града, особено Варна, който изсмуква всичко. Това е стратегически проблем за всички градове в подобно положение. Трябва да има работни места и то качествени работни места. Младите хора търсят добре заплатена, престижна работа, която да им дава възможност да пътуват и да се развиват” – така бившият просветен министър коментира въпроса как да се задържат младите хора в Добрич. „Големият проблем не е, че част от нашите деца отиват да учат в чужбина. Въпросът е дали ще се върнат ?” – подчерта Даниел Вълчев.

Кандидатът за кмет на Добрич от РБ Йордан Йорданов заяви пред присъстващите, че младите хора искат няколко важни неща – сигурност на работното място, високо заплащане и да имат възможност за развитие.