Да бъде издигнат паметник на Свети Киприян в Москва предлага кметът на Добрич
Да бъде издигнат паметник на Свети Киприян в Москва предлага кметът на Добрич / netinfo
Да бъде издигнат паметник на Свети Киприян в Сретенския манастир в Москва предлага кметът на Добрич Детелина Николова. Идеята е била представена пред Националния организационен комитет за отбелязване на годината на България в Русия, информира лично Николова, която е член на комитета.

2009 – та е обявена за година на България в Русия. Във връзка с това се обмислят редица културни прояви и събития както на национално, така и на регионално ниво.

Идеята за изграждане на паметник на Свети Киприян датира отдавна, но по различни причини не е била реализирана. Кметското предложение е било подкрепено и с готов идеен проект на добричкия скулптор Христо Илиев. Вече има подкрепа и от бизнес-средите за изграждането на паметника, обяви Николова.

Свети Киприян е българин, дългогодишен духовен глава на руската православна църква. Сретенския манастир е мястото, където светецът изнесъл иконата на Владимирската Богородица от град Владимир през 1395 година. Тогава войските на Тамерлан били пред Москва и се счита, че застъпничеството на Богородица спасило руската столица от гибел.

Думите на Детелина Николова можете да чуете в прикачения файл.