/ Thinkstock/Getty Images
Ще остане ли отделението по хирургия без лекари?
Началникът на отделението по хирургия в МБАЛ-Добрич д-р Мирослав Попов потвърди пред Дарик, че той и още четирима специалисти хирурзи са подали днес оставка пред ръководството на болницата. Изтъкнатата от него причина е ниското заплащане в отделението.

МБАЛ-Добрич с нов изпълнителен директор, хирурзите - с колективна оставка

„Искаме нормални възнаграждения. Заплатите на хирурзите са подигравка с отговорностите, които имаме и труда, който влагаме”, заяви д-р Попов. По думите му отделението е с отлична организация на работа, а специалистите са лекари с име в нашия град. Няма обаче средства за капиталови ремонти, а апаратурата е стара.

Д-р Попов: МБАЛ Добрич поддържа високо ниво, но страда от липса на реклама

Хирурзите са пуснали предизвестия за напускане на работа - д-р Попов 3-месечно, а останалите - едномесечно. Не е изключено обаче да ги оттеглят, ако се споразумеят за по-високи заплати.

През последните месеци те са провели няколко срещи с изпълнителния директор д-р Йорданов за възнагражденията си. Не ги удовлетворява минималното увеличени от под 100 лева, което са получили от 1 януари.

Д-р Попов е началник на отделението от 18 години и има 32-годишен стаж в МБАЛ-Добрич. Другите специалисти са с още по-голям стаж. 

От своя страна изп.директор д-р Трифон Йорданов заяви, че не е възможно да бъде удовлетворено искането за по-високи заплати, защото те не са по възможностите на МБАЛ-Добрич, а и ще се заложи капан за новото управление на болницата. Д-р Йорданов заяви, че ще уведоми писмено министъра на здравеопазването за ситуацията в добричката хирургия.

Д-р Мирослав Попов уточни, че решението на хирурзите да си подадат оставките не е свързано с новината за нов изпълнителен директор на болницата.