Д-р Ананиев: Добричките лекари само могат да мечтаят за 3500 лева
Д-р Ананиев: Добричките лекари само могат да мечтаят за 3500 лева / Дарик Добрич

При нас няма проблем с високи заплати, а с ниски и сме далеч от 3500 лева, които бяха поставени като горен праг от правителството, каза в ефира на Дарик-Добрич директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в града д-р Мариян Ананиев. "В нашата болница се търсят начини за вдигане на възнагражденията. Това, че лекарите ни са ниско платени, е тъжно и го считам за заплаха", подчерта той.

1217 лева е било средното брутно възнаграждение в лечебното заведение за висшия персонал през 2009 г. 620 лева са получавали служителите с ранг "среден персонал" и 420 лв. - тези от "друг персонал". В началото на тази година се наблюдава спад в заплатите, които са станали съответно 1186, 606 и 423 лева. Намалението се дължи на приходно-разходния баланс на болницата, уточни директорът. Пари МБАЛ-Добрич получава по клинични пътеки от Националната здравноосигурителна каса, както и за качествена и количествена дейност от Министерство на здравеопазването.

Д-р Ананиев: Добричките лекари само могат да мечтаят за 3500 лева
netinfo
"Проблемът с кадрите остава", каза още д-р Ананиев. "Той важи за цяла България. Не считам, че сме особено привлекателно място за добри специалисти". Въпреки това, в последните месеци, петима специалисти са започнали работа в добричката болница. От тях трима са новозавършили.