Цветан Даскалов: Режисьорът трябва да носи отговорност
Цветан Даскалов: Режисьорът трябва да носи отговорност / shelter.bg; Дарик Добрич
Цветан Даскалов: Режисьорът трябва да носи отговорност
49628
Цветан Даскалов: Режисьорът трябва да носи отговорност
  • Цветан Даскалов: Режисьорът трябва да носи отговорност

В пиесата "Януари" търсих само и единствено човека, сподели за Дарик новият щатен режисьор на добричкия драматичен театър "Йордан Йовков" Цветан Даскалов за първата си работа. Представлението по Йордан Радичков има премиерни представления на 30 януари и на 1 февруари. Попитан дали си е мечтал за такова подходящо време за премиерата, режисьорът сподели, че се радва силно на зимата, и препоръча да се поспрем и да погледаме колко е красива. Той смята, че представлението ще се хареса на публиката, защото "няма измишльотини". "Автори-абсурдисти като Радичков, Бекет и Йонеско удрят големи шамари на онези, които се опитват да ги преобръщат и да влагат собствената си индивидуалност в написаното от тях", казва Даскалов.

Той е назначен от няколко месеца за щатен режисьор на театъра. По този повод казва: "Решението да няма щатни режисьори кастрира невероятно много интелектуалния продукт. Режисьорът дава облик на един театър, той не изпълнява функция само да режисира". Явлението "гурбетчийска режисура" е вредно, защото това означава, че на идващият му е все едно - взема си хонорара и си отива, размишлява Даскалов и добавя: "Когато си щатен режисьор носиш отговорност - за колегите си, за региона, за публиката, а отговорността е нещото, което може да ни кара да вършим нещо в тази страна".

Даскалов смята следващото заглавие, върху което ще работи в Добрич, да бъде из съвременната американска драматургия, чиято главна характеристика са хуманизмът и моралните ценности в човека, а темите се въртят около отношенията на индивида със системите и времето, в което живее. Освен това режисьорът иска да преобърне всички добрички актьори в съвсем различно амплоа от онова, в което ги е поставил в "Януари".

Попитан дали би се наел да поставя Йордан Йовков, който често е препрочитан на добричка сцена, Даскалов отговори, че това, което е гледал досега, не е Йовков какъвто му се струва, че трябва да бъде. Той го вижда "по-ръбат, много по-хирургически точен и безкомпромисен". "Ще бъде удоволствие да го поставя, но по-нататък във времето", допълни той.

Цветан Даскалов: Режисьорът трябва да носи отговорност
netinfo
"Януари" по Йордан Радичков е първото представление на Цветан Даскалов на добричка сцена. В постановката играят Валентин Андреев-Рафе, Красимир Демиров, Пламен Маринов, Георги Калчев, Стефан Киров, Татяна Христова, Владимир Трендафилов, новото попълнение на трупата на кукления театър Мартин Радилов, и Мирослав Петров. Сценографията е на Виолета Радкова.

Цветан Даскалов е завършил актьорско майсторство през 1988 г. при професорите Цветана и Сашо Стоянови. Играе в театър „Българска армия" до 1998 г., когато заминава за Щатите. Там прекарва 8 години, работейки предимно като шофьор на ТИР, но има и контакти с други българи - в Чикаго, където диаспората е най-голяма. Завръща се в България и от 2007 г. е в Младежки театър „Николай Бинев". Специализира режисура през 2008 г. при проф. Красимир Спасов. Работил е с режисьорите Юлия Огнянова, Леон Даниел, Крикор Азарян.
Играе ролята на бащата в пълнометражния дебют на Драгомир Шолев "Подслон". Там, заедно с Янина Кашева, са двамата единствени професионални актьори. На 27 ноември 2011 г. "Подслон" печели три награди на 13-ия Европейски филмов фестивал в Есон, Франция - Голямата награда, Наградата на студентското жури за най-добър филм и специално отличие за Най-добра мъжка роля, което актьорът Цветан Даскалов получава лично като гост на церемонията.

Чуйте в аудиото интервюто с Цветан Даскалов.