Цунами в Черно море – не толкова невъзможно
Цунами в Черно море – не толкова невъзможно / Дарик Варна

Напълно е възможно в Черно море да се появи цунами. Трудно е да се каже каква е вероятността, но тя съществува. Това заяви за Дарик доц.Атанас Палазов, директор на Института по океанология към БАН.

Последните явления показаха, че дори еднометрова вълна от типа на цунами може да нанесе големи поражения на брега, тъй като тя не е обикновена ветрова вълна и носи доста по-голяма енергия, смята шефът на Института по океанология. По Черноморието ни има доста нисколежащи територии, които могат да бъдат сериозно засегнати.

Според доц.Палазов страната ни не е въобще готова за подобно бедствие. В Черно море няма система за ранно известяване при поява на цунами. Такава предстои да бъде изградена, като от Турция са поели отговорността да координират този въпрос. Подобна структура за предупреждение при цунами предстои да бъде изградена и от наша страна.

През последните няколко века подобно явление в Черно море не е регистрирано. Най-големите вълни, връхлетяли в наши дни брега ни датират от 1979 г. Тогава мощната буря и вълнението отнасят част от морска гара Варна, Поморие и част от Бургас са залети, а вълноломът в Ахтопол е разрушен.

Повдигането на морското ниво в комбинация със силното вълнение са предизвикали високите вълни, които вчера заляха брега и нанесоха щети по Северното черноморие. Североизточният вятър провокира т.нар. нагонни явления, които не са нещо необичайно, обясни доц. Палазов.

Вчера морето излезе от бреговете си, като високи вълни заляха брега на няколко места по Северното черноморие. Морската стихия нанесе щети на пречиствателната станция и няколко заведения в Кранево, наводнен бе и бившият международен пионерски лагер. В Шабла и Каварна бяха унищожени десетки рибарски лодки, други бяха потопени в Балчик и Бяла. Силното вълнение наруши  противоабразивната каменна настилка между 3-та и 4-та буна на варненския плаж. Част от камъните бяха изхвърлени по асфалтовата алея, а вълните заляха алеята в този участък.

По данни на Института по океанология вълните са били около 4 метра високи, а не 5-7 метра, както бе обявено.