Цонко Цонев: Изпълних всичко, което обещах на каварненци, не мога само AC/DC да доведа
Цонко Цонев: Изпълних всичко, което обещах на каварненци, не мога само AC/DC да доведа / Дарик Добрич

Образование, социална политика, инфраструктура, култура и спорт са приоритетите на Община Каварна през 2015 г., заяви в ефира на Дарик кметът Цонко Цонев. Бюджетът на общината за тази година е в размер на 13 млн. и 100 хил.лв., с  около половин милион по-малко в заложените собствени приходи спрямо миналата година. Той бе приет от Общинския съвет на Каварна на заседание, проведено във вчерашния следобед.

Като реалистичен определи бюджета кметът Цонев и припомни, че в началото на първия си управленски мандат каварненци са разполагали с бюджет от 8 млн.лв., след това сумата е нараснала до 28 млн.лв., а сега средствата са по средата. Почти една трета от тях ще бъдат заделени за образование.

Сред важните инфраструктурни проекти са довършване на пътната отсечка от централния булевард „България” в Каварна в посока международния път за Шабла, както и рехабилитация на селските пътища между Вранино, Иречек и Видно.

До края на годината ще бъдат изградени два паркинга в централната част на Каварна. По проект на местната инициативна рибарска група ще се направи ремонт на покрива на читалище „Съгласие”, който е залепен за общината. „Така обособеното пространство ще се превърне в зелен покрив, който ще се използва за културни мероприятия, ще има и малък рибарски музей” – обясни Цонко Цонев. Той съобщи още, че в следващите месеци ще бъде изградена рибна борса в с.Българево. Съвсем скоро предстои откриване и на фабрика за преработка на рапани в ромския квартал на Каварна. Инвестицията е на варненска фирма, която ще осигури 157 нови работни места за каварненци.

През май месец отново в Каварна ще заработи и магазин на голяма търговска верига от Добрич, която е инвестирала близо 2 млн.лв. в местната икономика и ще осигури 35 работни места, информира кметът. Той припомни, че основните инвеститори за общината остават американската компания „AES Geo Energy” и японската „Мицубиши”, които ежегодно даряват средства в размер на 226 хил.лв. „Благодарение на тези средства имаме богата културна програма, Фестивал на фойерверките, 3 D кино, най-модерния и съвременен дигитален рентген, чисто нов ехограф” – подчерта Цонев.

Той допълни, че отново със спонсорството на „AES Geo Energy” през тази година и в другото голямо училище в Каварна „Йордан Йовков”, където учат около 450 деца, учебните часове ще започват и завършват с рок звънци. В коридорите на школото ще звучат гласовете на  Били Айдъл, Дейвид  Ковърдейл, Йън Гилън, Рони Джеймс Дио, Клаус Майне, Брайън Джонсън и Б.Т.Р.

На 1 юни предстои официалното откриване на реновирания почивен комплекс с два новопостроени хотела „Бялата лагуна” в местността „Икантълъка” край Каварна.  Инвестицията е в размер на 40 млн.лв., осигурени от курортен комплекс „Албена” и световен туроператор, и е най-голямата в областта на туризма за последните десет години в регион Добрич, подчерта Цонко Цонев. Той информира още, че през тази година община Каварна ще си партнира с курорта „Албена” по повод организацията на десетото юбилейно издание на „Каварна рок фест”. Всички, които закупят билети за феста и имат желание да нощуват в Албена ще ползват специални отстъпки в туристическите пакети и ще имат осигурен транспорт за концертите.

„Няма нещо, което съм обещал на съгражданите ми и да не съм го свършил. Единствено, ако обещая, че AC/DC ще дойдат в Каварна, няма да мога да го изпълня, затова не го и обещавам” – призна с усмивка Цонко Цонев.