Читалищата страдат най-вече от липса на пари за ремонти
Читалищата страдат най-вече от липса на пари за ремонти / netinfo
Читалищата страдат най-вече от липса на пари за ремонти
59566
Читалищата страдат най-вече от липса на пари за ремонти
  • Читалищата страдат най-вече от липса на пари за ремонти

Как читалищата в Добричко да работят по-ефективно - по тази тема се проведе работна среща в Областна администрация, организирана от Регионалния експертно-консултантски и информационен център "Читалища". В залата се събраха представители на 80 от просветните институции от областта, както и служители от културните отдели към общините.
Бяха им представени три схеми за наемане на безработни, които биха подпомогнали осигуряването на човешки ресурси за читалищата - за младежи до 29 годишна възраст; за трайно безработни, за представители на малцинствата или за хора с по-ниско образование от 8 клас; както и за пътувания до работното място до 100 км. По всички мерки е предвидено заплащане на наставници. Читалищата могат да си осигурят служители и по схемата "Ново работно място" - предназначена за млади хора, по нея се предвиждат средства и за обучението им, както и за оборудване на работното място.

Надежда Семерджиева от Областния информационен център - Добрич представи възможностите за усвояване на европейски средства от читалищата.

Пред Дарик, Стойка Колева - секретар на читалище "Васил Левски" в село Безмер, община Тервел, разказа повече за работата в културните институции в тервелски район. Тя е притеснена, че основният проблем - липсата на пари за ремонти, няма да бъде решен с работни срещи, а може би единствено с писане на проекти и търсене на европейски средства. В същото време секретарят е сигурна, че ако се опазят читалищата винаги ще има интерес към тяхната работа от жителите на малките населени места. В Безмер и в съседните села Коларци, Каблешково, Жегларци, се работи предимно с деца от ромския етнос, каквото е болшинството от населението. С тях се правят програми за всички народни празници. Семействата участват с интерес, коментира Колева. Повече за дарителството, за работата в селските читалища и за бъдещето им - чуйте от нея в аудиото.