Ще съдят групата на Байчото
Ще съдят групата на Байчото / Thinkstock/Getty Images
Окръжната прокуратура в Шумен предаде на съд четирима за придобиване и държане на прекурсори и за контрабандата им през граница в особено големи размери. Сред тях има и двама добричлии.

42-годишният Емил Асенов - Байчото, 53-годишният  Елзер Мустафов, и двамата от Нови пазар, и 45-годишният Росен Ников и 26-годишният му син Асен Асенов от Добрич ще отговарят пред съда и за контрабанда през границата на прекурсорите в особено големи размери, като случаят е особено тежък – като деянието също е извършено в съучастие. Петият участник – Мартин Мартинов, починал по време на разследването. 

Подсъдимите закупили от Истанбул 14 000 блистера лекарствено средство на стойност 25 000 евро, което възнамерявали да изнесат в Полша. Стоката била транспортирана през границата до Нови пазар. При извършено претърсване след доставката полицията иззела доставеното лекарство.

Назначени били физико-химична, комплексна химическа и оценителна икономическа експертиза. От заключенията на вещите лица намерените и иззети 194 264 бели таблетки съдържали псевдоефедрин хидрохлорид с тегло 23, 312 кг, от които можело да се произведе 23,079 кг метамфетамин.

Псевдоефедринът е прекурсор, поставен под контрол според Закона за  контрол над наркотичните вещества и прекурсорите. Стойността на псевдоефедрин хидрохлоридът е в размер на близо 500 000 лева, като стойността му надхвърля 1398 пъти минималната работна заплата, което определя и особено големият размер на контрабандата.

Байчото и добричлиите са извършили престъпленията в изпитателния срок на предишни техни осъждания.   

Предстои делото срещу четиримата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд.