Честват 100 години спорт в Шабла
Честват 100 години спорт в Шабла / Община Шабла

100 години спорт в Шабла" - новата книга на проф.Райна Бърдарева ще бъде официално представена пред шабленци по време на честванията по случай зараждането на спорта в общината. Премиерата е насрочена на 9 октомври от 18.00 часа в Пленарната зала на община Шабла.

Проф.Бърдарева, която е родена и израсла в Шабла разказа за Дарик, че началото на организирания спорт в добруджанската община се слага с учредяването на гимнастическа чета през 1909 - 1910 година. През следващата 1911 година в тогавашното село Шабла е построено училище с гимнастическа площадка. По-късно през 1920 година започват първите футболни занимания, а след това постепенно се развиват и други спортове като лека атлетика, колоездене, туризъм.

В по-ново време се развиват още баскетбол, волейбол, шах и бокс. В наши дни шабленци имат възможност да тренират и модерни видове спорт като бадминтон, бейзбол и петанг, разказа още проф. Бърдарева. Тя припомни, че Шабла заслужено се гордее със своите световни шампиони  Йордан Христов /водомоторен спорт/ и  Мариян Момчев /бокс за кадети/ и призьорите в различни световни първенства Иван Добрев / вдигане на тежести/ и Андрей Стоянов /борба/.