Черпим опит за задържане на ромските деца в училище
Черпим опит за задържане на ромските деца в училище / Дарик Добрич, архив

Проект за привличането и задържането на ромски деца в училище ще се разработва в Добрич. По него общината е партньор на град Синтра, Португалия. Финансирането е от Целеви субсидии за специфични транснационални проекти, европейска програма "Основни права и гражданство", и е на стойност 870 430 евро.

Името на проекта е "Аз съм ром. Да променим нагласата.". В дейностите, които ще продължат 24 месеца, се включват още район Лацио - Рим, Италия; партньори от Брюксел, Белгия; Будапеща, Унгария; Прага, Чехия; община Ираклион, Гърция; както и организациите Европейска ромска агенция за заетост Братислава, Словакия; Интеркултурен институт Тимишоара и Социален център за обучение на роми в Букурещ, Румъния, разказа за Дарик зам.-кметът по икономическо развитие и европейски програми Надежда Петкова.

Акцент в дейностите за Добрич е привличането и задържането на ромски деца в училище, а финансирането възлиза на 93 190 евро, от които общината осигурява 21 715 евро. Ще бъде сформирана местна работна група, която ще обмени опит с останалите партньори в работата с ромските малцинства и интеграцията им. За членове на групата ще бъдат поканени педагози, представители на читалища, неправителствени организации и други институции в местната общност, които работят с роми. Те ще имат за задача да начертаят планове и стратегии за мотивиране на децата и родителите им да се посещава училище, каза Петкова.

Финансирането и работата по този проект са гъвкави, не са застопорени във времето в рамките на определен период, уточни още зам.-кметът. Бюджетирането се договорира с Европейския социален фонд на няколко нива, а местната работна група ще реши точно за какво да се разходват средствата. Целта е по-опитните в интеграцията на ромите да предадат опита си на страни като България, Словакия, Румъния и Унгария, които имаме проблем с тези общности, допълни Петкова.