Центърът за социални услуги в Нова Камена отваря врати
Центърът за социални услуги в Нова Камена отваря врати / Община Тервел

Новият център за социални услуги в тервелското село Нова Камена ще посрещне първите 30 потребители на 1 юли – възрастни хора от селата Нова Камена и Кладенци. Това става възможно след реализацията на два последователни общински проекта, финансирани по Програмата за развитие на селските райони чрез стратегията за местно развитие на МИГ Тервел-Крушари. Общата стойност на финансирането от МИГ е 140 000 лева и включва инвестиции в строителство, кухненско оборудване и обзавеждане, както и закупуване на нов автомобил за разнос на храна. От държавния бюджет под форма на разходи за ДДС са осигурени 28 000 лева, други 40 000 лв. осигури община Тервел.

Центърът за социални услуги в с.Нова Камена разполага с кухня – майка , оборудвана с пълен набор професионална кухненска техника, хладилни и фризерни съоръжения, складове за всички видове продукти, лек автомобил за разнос на храна в с.Нова Камена и околните четири села – Кладенци, Главанци, Градница и Каблешково, медицински център с кабинети и манипулационна за личен лекар и стоматолог, чакалня и санитарни възли за пациенти, дневен център с две помещения за работа с деца и самостоятелни санитарни помещения към него. Центърът разполага още с автомобилен гараж и добре аранжиран и озеленен двор. Осигурена е постоянна заетост на петима души от с.Нова Камена. Общината се ангажира и с осигуряване на временна заетост за още трима души, които да помагат в поддръжката на двуетажната сграда, сутеренните помещения и двора.

Центърът за социални услуги в с.Нова Камена бе открит от кмета на Тервел Живко Георгиев. Той представи пред местните жители идеята на общинското ръководство за следващата инвестиция в селото - проект за изграждане на нов църковен храм в с.Нова Камена.  От фирма „Дъга – Апостол” ЕООД – изпълнител на строителните работи в социалния център, са дарили 1 000 лв. за заплащане на част от проекта за новата църква.

Центърът за социални услуги в с.Нова Камена е вторият от общо три центъра , които община Тервел изгражда в периода 2013-2015 година. В края на 2014 година отвори врати центърът за социални услуги в с.Коларци, а в началото на септември тази година  ще бъде готов за работа с потребители и центърът за социални услуги в с.Поп Груево.                От началото на новата учебна година в Нова Камена ще се подготвя и храна за петте детски градини в селата в района на новия център.