Центърът за граждански инициативи приема всяка сряда
Центърът за граждански инициативи приема всяка сряда / Дарик Добрич

В читалище "Йордан Йовков" приключва проектът за изграждане на Център за граждански инициативи Агора - Добрич. Той бе създаден от април до декември т.г.. "Искаме да превърнем това място в инкубатор на идеи, които да се развиват", казва ръководителят на проекта Галина Николова. Центърът се намира във фоайето на концертната зала на читалището, като в топлите дни ще приема граждани в пространството между кукления театър и сградата, облагородено с доброволен труд.

Закупени са две шатри и 5 пейки, както и 60 стола, преносим компютър, видео проектор и флип-чарт. Общата стойност на проекта възлиза на 16 010 лева, от които 8 510 лева са собствен принос на институцията, останалите са подкрепа от фондация "Америка за България". На 5 900 лева са възлезли строителните дейности по "агора"-та. Проектът е изпълнен от арх. Милен Чалъков, пространството за дискусии е облагородено с помощта на 80 доброволци, помагали безвъзмездно в ремонтите в края на септември и началото на октомври т.г..

Центърът Агора - Добрич ще приема граждани всяка сряда между 17.00 и 18.00 ч. Всеки, който има идея как животът в града да стане по-качествен, е добре дошъл, каза Николова. Екипът на проекта ще служи като медиатор между гражданите и властимащите, като ще се търсят успешни начини за реализация на идеите, поясни тя.

Първата инициатива на "Агора"-та е създаване на регионален фонд за подкрепа на болни деца, който се учредява днес в 17.30 ч.. Неговата цел е с помощта на бизнеса да се акумулират средства за лечение на нуждаещи се деца от област Добрич. Идеята е на добричкото сдружение "Свети Мина".