Цената на козунака няма да скочи преди Великден, според производители
Цената на козунака няма да скочи преди Великден, според производители / Дарик Нюз - архив
Цената на козунака няма да скочи преди Великден, според производители
79128
Цената на козунака няма да скочи преди Великден, според производители
  • Цената на козунака няма да скочи преди Великден, според производители

Увеличение на цените на козунаците преди Великден спрямо тези от миналата година няма да има, заяви пред Дарик председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов.

В магазинната мрежа козунаците се предлагат на цени от 4 до 9 лв. за килограм в зависимост от екстрите и пълнежа, обясни Няголов. Най – скъпи са луксозните козунаци със захаросани и сухи плодове, шоколад и бадеми.

„Хубавият, пресен козунак, произведен на ръка, с много любов от местни родни производители си струва да бъде предпочетен от потребителите” – препоръча Няголов. Той подчерта, че обикновено срокът на годност на такъв козунак е около 10 дни.

По повод на коментарите, че пшеницата е поевтиняла с 25% за година, а това не се отразява на цената на хляба, Тошко Няголов обясни, че това са спекулации.

„ Цената на хляба се коментира най-много от хора, които или не ядат хляб, или не го произвеждат, или пък нямат нищо общо с него. Цената на пшеницата падна за кратко и след това отново се вдигна. Брашното поевтиня в края на миналата година с около 25 лв. за тон, но в началото на тази година цените пак се покачиха и стигнаха 720 лв. за тон – за обикновено брашно. Специализираните брашна пък въобще не са поевтинявали” – обясни хлебопроизводителят. Според него на този етап няма никакво основание хлябът да се предлага на по-ниска цена.

В момента 1 кг. бял хляб се търгува на цени от 1,20 лв. до 1,28 лв., при миналогодишна цена от 1,40 лв. При пълнозърнестите и грахамови хлябове цената е много по-висока.

Чуйте повече по темата от разговора на Таня Топалова с Тошко Няголов в звуковия файл: