Цецка Цачева: 25 септември е съкровена кауза, изстрадана от добруджанци
Цецка Цачева: 25 септември е съкровена кауза, изстрадана от добруджанци / Дарик Добрич

„Приемам тази престижна награда и висока чест с голямо вълнение, благодарност и отговорност”, заяви актрисата Ема Георгиева – почетен гражданин на Добрич, на тържествената сесия на Общинския съвет по повод празника на града. На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, посланикът на Турция у нас Исмаил Арамаз, генералният консул на Турция в Бургас Джем Улусой, почетният консул на Швеция, Норвегия и Дания Константин Дараданов, почетният консул на Израел Красимир Методиев. Сред гостите бяха още депутатите Румен Иванов, Ваня Донева, Валентин Николов, Венцислав Върбанов и делегации от побратимените на Добрич градове Саратов, Кавадарци, Къркларели и Залаегерсег, както и Барбара Геринг от дружество „Прозоо” – Швейцария. Присъстваха и почетните граждани на Добрич Галя Дурмушлийска, арх.Венелин Жечев, Никола Богданов, Атанас Пеев, Петър Крумов, Райко Тонев и Йовчо Карамфилов.

Цецка Цачева: 25 септември е съкровена кауза, изстрадана от добруджанци
netinfo

„Това е ден, който е запечатал радостта, преклонението и признателността пред духовните граници на добруджанската същност, ден, който ни кара да се чувстваме повече българи, повече добруджанци”, подчерта в приветственото си слово кметът на Добрич Детелина Николова. „Днес е денят на възраждането, денят на паметта и силата, без който не можеха бащите ни, без който няма да могат и нашите синове и дъщери. Без Добруджа няма България и без България няма Добруджа”, заяви още кметът.

Актрисата Ема Георгиева прие отличието „Почетен гражданин” с думите: „Драматичен театър „Йордан Йовков” е моя съдба от ранната ми младост до днес, нещо повече, той е съдба на цялото ми семейство. Гордея се, че съм била част от неговите звездни мигове, съпричастна съм била към трудните му моменти. Благодаря ти Добруджа, че прие мен, 19-годишната пришълка от друг град и ми даде хляб на своята софра. Искам докрай да остана зрънце от твоята нива.”

Турският посланик Исмаил Арамаз даде много висока оценка на отношенията между България и Турция с днешна дата и подчерта: „Ако погледнем общата история на двете държави, виждаме, че моментите, когато между нас е имало някакво противопоставяне, са много малко. Днес всички искаме да сме свободни, равнопоставени и да си сътрудничим.” Дипломатът припомни, че българи и турци са били съюзници по време на Първата световна война и че в добричкото военно гробище са положени и костите на турски войници. Г-н Арамаз допълни, че днес Турция отделя голямо внимание на два момента във връзките си с България – да има уважение на суверенитета и равенство в отношенията, както и взаимна полза и изгода от сътрудничеството.

Цецка Цачева: 25 септември е съкровена кауза, изстрадана от добруджанци
netinfo

Министърът на икономиката Делян Добрев призна със съжаление, че за първи път идва в Добрич, но ще коригира това. Обеща и да си купи обреден хляб от празничната изложба-базар. „Това не е само празник на Добрич, а на цялата държава, на всички нас, българите. Добрич стана модерен административен, икономически и културен център благодарение на усилията на общинското ви ръководство, свършило чудеса за града”, каза министър Добрев. Той припомни, че тази година по международен фонд „Козлодуй” Добрич е спечелил два проекта на обща стойност 500 хил. евро за модернизиране на ДКЦ 2 и у-ще „Панайот Волов”. „По ОП „Конкурентноспособност” Добрич има 26 проекта на стойност над 27 млн.лева, които сега ще се реализират и ще бъдат в полза на бизнеса. Други по-големи области имат два пъти по-малко спечелени проекти и пари”, заяви министър Добрев. По думите му туризмът в областта през август бележи 20% ръст - два пъти повече от страната като цяло.

Цецка Цачева: 25 септември е съкровена кауза, изстрадана от добруджанци
netinfo

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева сподели, че за пореден път съпреживява празника на Добрич. Тя се обърна към добричлии с думите: „Трябва да сте горди, че сте жители на този красив град. Днес е денят, в който честваме успеха на една съкровена кауза, изстрадана от добруджанци. Погледнете и своето бъдеще, покажете, че вярвате, че всички заедно сте съпричастни в усилията да го изградите. За да може Добрич да се развива, да бъде модерен град с бъдеще за младите хора.” Цецка Цачева увери, че всяка добра инициатива от Добрич, всеки добре обоснован проект ще срещнат  нейната подкрепа.

Цецка Цачева: 25 септември е съкровена кауза, изстрадана от добруджанци
netinfo